Armbestuur
Het armbestuur van de parochie, ook de Tafel van de Heilige geest genoemd.
Geschiedenis
De armenzorg was in handen van het kerkelijk armbestuur. De bestuurders waren de Heilige geestmeesters. Hun taken waren het zorgen voor de armen en ze verzorgde soms brooduitdelingen. Bij het hagelkruis werd 1 keer per jaar brood uitgedeeld. De tafel had ook gronden in bezit en verdiende geld met beleggingen. De grootste bron van inkomsten waren de pacht, erfpacht en erfrentes.
Er bestond een oude gewoonte voor de inwoners van de heerlijkheden Aarle-Beek en Stiphout, ze mochten 1 keer per week in Lieshout op kosten van de abt van Floreffe een spijnde / aelmoes halen. In 1647 kocht de abt dit af voor 1000 rijnsgulden.
In 1755 kochten de armmeesters van Aarle een akker bij de kapel, waar later het klooster op gebouwd zou worden. [1]
Tot 1807 werd door het openbaar armbestuur op lijsten bijgehouden aan wie en wanneer ze bedelingen hebben verstrekt. [2]
Tijdens de Franse bezetting in 1811 kwam de zorg voor de armen in handen van het Bureau de Bienfaissance. [3]
Na de Franse bezetting kreeg het Armbestuur zijn rol weer terug.
In 1854 kwam de armenwet, die bepaalde dat het armbestuur moest betalen voor armen die geboren waren in Aarle-Rixtel, maar ergens anders woonden.
In 1900 verzorgden de 2 gemeenteambtenaren, de secretaris en de ontvanger de brood bedelingen. [4]
Johan Gijsbers was lid van het plaatselijk Burgerlijk Armbestuur. [5]
1965 Algemene Bijstandswet ABW
2004 Wet werk en bijstand
2015 Participatiewet
Het fonds van Willem de Louw
Dit fonds / fundatie / armenboek bestond sinds 1567 en is gesticht door Willem de Louw. Hij stamde uit het adellijk geslacht Die Lu. De gelden van dit armenboek lagen op een huis van Willem de Louw. Dit huis is vermoedelijk afgebrand in 1587 door de troepen van Hohenlohe. Dit fonds werd beheerd door 2 schepenen die provisors werden genoemd.