Gouw Taxandrië: verschil tussen versies

Uit aarlerixtelwiki.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 3: Regel 3:
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
  
Nadat de Frankische stammen het gebied van Aarle en Rixtel binnen vielen rond 358 v Chr. en hier het begin van hun nieuwe rijk stichtten, deelden ze het gebied in Gouwen in.
+
Nadat de Frankische stammen het gebied van Aarle en Rixtel binnen vielen rond 358 v Chr. en hier het begin van hun nieuwe rijk stichtten, deelden ze het gebied in Gouwen in. <ref>Plinius Naturalis Historia</ref>
  
 
Aarle en Rixtel lagen in het Gouwgraafschap Taxandrië.  
 
Aarle en Rixtel lagen in het Gouwgraafschap Taxandrië.  

Versie van 23 mrt 2024 11:06

De gouw Taxandrië in het koninkrijk van de Franken. Pago Texandrie.

Geschiedenis

Nadat de Frankische stammen het gebied van Aarle en Rixtel binnen vielen rond 358 v Chr. en hier het begin van hun nieuwe rijk stichtten, deelden ze het gebied in Gouwen in. [1]

Aarle en Rixtel lagen in het Gouwgraafschap Taxandrië.

Aan het hoofd stond een gouwgraaf, die benoemd werd door de Koning later Keizer.

De rechtspraak was geregeld in het Gouwding. Een 3 jaarlijkse bijeenkomst met de dinggenoten onder leiding van de Gouwgraaf.

Bestuur: de Merovingische periode

De eerste dynastie van de Koningen der Franken noemen we als periode: de Merovingische periode. (na 358 v Chr. tot 751) Hoofdstad: Dispargum, later Doornik later Parijs.
Het voornaamste middel van bestaan was de landbouw. De taal was het Oudnederlands. Doden werden volledig gekleed begraven. [2]

De nederzettingen Bakel en Deurne worden al in 721 genoemd. De Katholieke missionaris Willibrordus krijgt van ene Herelaef de Kerk van Bakel geschonken. Deze kerk was gewijd aan: Petrus, Paulus en Lambertus. Aarle en Rixtel werden in 721 nog niet genoemd.

Bestuur: de Karolingische periode

Vanaf 751 spreken we van de Karolingische periode. In 751 komt Pepijn de Korte op de troon, hij zette de laatste Merovingische Koning Childerik 3 af.

Perioden

Bronnen

  1. Plinius Naturalis Historia
  2. Merovingen wikipedia.nl